fbpx

Mit érdemes tudni lakóautós túra előtt?

Hasznos kisokos: minden, amit tudni érdemes, mielőtt lakóautós túrára indulsz

A lakóautós túrák adta élmények az információgyűjtéssel kezdődnek, ebben igyekszünk most mi is segíteni kisokosunkkal.

Ha megszületett a döntés, hogy lakóautót béreltek, kezdődhet az utazás első és egyik legfontosabb szakasza: az információgyűjtés. Ezt érdemes komolyan és körültekintően csinálni, máskülönben érhetnek kisebb-nagyobb meglepetések. Ezzel a kis összeállítással szeretnénk segíteni, hogy még gördülékenyebben tudhass meg minden fontos infót, és minél előbb tovább léphess a következő fázisba, az ideális lakóautó kiválasztására és bérlésére.

1. Hogyan válassz bérbeadót?

Már biztosan rákerestél, hol bérelhetnél lakóautót, és bizony már itt könnyű elbizonytalanodni. Több tényező is fontos lehet a bérbeadó kiválasztásánál, például a távolság (lehetőség szerint az otthonod közelében keresgélj első körben), de az sem mindegy, ott lehet-e hagyni a személyautót a bérlő telephelyén, vagy gondoskodnod kell-e arról, hogy valaki hazavezessen vele, amikor Ti átveszitek a lakóautót. Azt is nézd meg, van-e Casco az autón, illetve hány éves, mennyire felszerelt. Nem mindegy, mekkora a wc- és víztartálya sem, milyen gyakran lesz majd ezekkel teendőtök az úton.

Érdemes egy fiatal, extrákkal felszerelt autót választani, amin van Casco biztosítás, és bőséges az alapfelszereltsége, de akár prémium felszereltséggel is választható és további extra kiegészítők is bérelhetők hozzá. Ha a legjobbat szeretnéd, vedd fel velünk a kapcsolatot: több fiatal, megbízható, cascós lakóautót tudunk ajánlani, felszereltségben a Te igényeidre szabva.

2. Milyen gyári lakóautó típusok léteznek?

Itt a kis camperektől az integrált lakóbuszokig nagyon sokféle megoldással találkozhatsz, lássuk most egy kicsit részletesebben ezeket.

Camper: Ha kis hely is elég, és zuhanyzó sem kell, de ki akarjátok használni azt az előnyt, hogy mindenhova eljuthattok, ahová egy személyautóval is el tudnátok gurulni, akkor ez lesz a jó választás.

Furgon/van: Ezekben akár 4 személy is elfér, van wc és zuhanyzó is, de még mindig nem túl nagyok, és a későbbi kategóriákhoz képest abszolút normálisan lehet velük közlekedni.

Lakóautó (félig integrált vagy alkovos): Az egyik legelterjedtebb típus. Nem is csoda, hiszen ezeket a robosztus járgányokat már rendesen fel lehet szerelni mindennel, ami egy hosszabb utazáshoz szükséges. Ide két fajtát sorolunk: a félig integrált típus egy tipikus lakóautó, a mi kínálatunkban is megtalálható alkóvosnál pedig előrébb nyúlik az alvórész, két extra ágy is van a vezetőfülke fölött. Ezért ez a típus a családosok kedvence lehet.

Lakóbusz (teljesen integrált): Ez igazából egy busz, amelyet az utazók igényeinek megfelelően építenek meg. Az egész szinte már egy guruló lakosztályt idéz, mert több szoba van benne, nappalival, sokszor mosó- és mosogatógéppel. Hátránya a magasabb ár, és az, hogy jóval nehézkesebb lehet vele a közlekedés.

kalandauto mit erdemes tudni blog 2

3. Mit vigyünk magunkkal? Mennyit pakolhatunk?

Ha egy lakóautó önsúlya mondjuk 2920 kg, mint például a mi lakóautónké, és gyorsan hozzátesszük, hogy 3500 kilóig lehet elmenni a súllyal, beláthatod, hogy a fél lakást nemcsak a helyhiány miatt nem fogod tudni bepakolni. Tovább csökkenti a lehetőségeket, hogy a 3500 kilóba a sofőr kivételével az utasok is beszámítanak. Ezért is fontos tehát, hogy tényleg csak azt csomagoljátok be a családdal, amire szükség lesz, és mindenből a legkönnyebb verziót válasszátok.

4. Mire figyelj az út megtervezése során?

Sokakat a szabadság ígérete és a spontaneitás varázsa vonz leginkább egy lakóautós utazásra, de azt javasoljuk, mindig legyen egy útvonalatok, amit a saját tempótokban követni fogtok. Érdemes egy speciális GPS-t is beszerezni, illetve olyan lakóautót keresni, amihez jár vagy bérelhető ilyen, mert a mobilappok személyautókra vonatkozó adatokkal dolgoznak. Szóval egy applikáció lehet, hogy nem fogja jelezni, ha valahová lakóautóval nem hajthattok be, nem fértek át (szűk utcák, kisebb hidak, stb.), vagy nem állhattok meg. Érdemes előre tervezni a megállók, tankolások, látnivalók, túrák, programok tekintetében is. Ha gyerekekkel mentek, illetve az időjárás bizonytalan, mindig legyen B-tervetek is egy-egy napra.

5. Milyen közlekedési szabályok vonatkoznak a lakóautókra?

A lakóautók a személygépjárművek kategóriájába tartoznak, ezért a személygépkocsikra vonatkozó szabályok érvényesek ezekre a járgányokra is. Így lakott területen belül 50 km/h, főúton 90 km/h, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebességhatáruk. Nemcsak a szabályok ugyanazok, hanem – az integrált lakóbusz kivételével – az is, hogy sima B-kategóriás jogsival lehet vezetni a lakóautókat. Ez túl sok felkészültséget nem igényel, inkább csak meg kell szokni, hogy nagyobb járművet vezetsz (de ez gyorsan menni fog).

6. Hol szabad megállni lakóautóval?

A környező országokban más és más szabályok vonatkoznak a lakóautók parkolására. Tévhit, hogy mindig csak kempingben tudtok majd megállni, de érdemes a kiválasztott úti cél ismeretében utánanézni a pontos részleteknek. Érdemes olvasgatni, kérdezni, beszélgetni, tapasztalatokat cserélni a többi lakóautóssal.

kalandauto mit erdemes tudni blog 1

7. Meddig fürödhetünk, főzhetünk egy vízfeltöltéssel?

Attól függ, mekkora a lakóautó víztartálya, hányan vagytok és mennyi a vízigényetek. Átlagosan egy-egy felnőttnek napi 15-20 liter vízre lehet szüksége a tisztálkodáshoz és a wc használatához. Ehhez jön még a főzés, szomjoltás kérdése. Ezeket figyelembe véve tudsz kalkulálni. Az utántöltést pedig kempingekben, benzinkutakon vagy speciális lakóautó-pakolókban, az úgynevezett Stellplatzokon is meg tudod oldani.

8. Hol lehet kiüríteni a szennyvíztartályt?

Mondanunk sem kell, hogy a szabadban szigorúan tilos, mert a tartalma erősen környezetkárosítónak számít. Csak a kijelölt helyeken ürítheted ki a szennyvíztartályt, például a fent említett kempingekben, Stellplatzokon, benzinkutaknál. Bérlés előtt érdemes megnézni, hogy WC-kazettás-e a lakóautó. Ha igen, azt akár egy nyilvános vécébe is ki tudod üríteni.

9. Szabad-e vadkempingezni Európában?

A szabályozás országonként eltérő, sőt, országokon belül is lehetnek szigorúbb és megengedőbb régiók, például Spanyolországban vagy Portugáliában. Inkább számíts arra, hogy nem tölthetitek a vadonban az éjszakát, és csak kempingben vagy a fent már említett Stellplatzok egyikén tudtok aludni. A jó hír, hogy ez utóbbiak száma rohamosan bővül, de nézzetek rá a térképre (például https://www.furgovw.org/mapa_furgoperfecto/ vagy https://www.campingcarpark.com/en_GB/search/areas/map ) indulás előtt. Ha pedig mindenképp a vadkempingezés a cél, mi ezt az oldalt ajánljuk, itt érdemes böngészni: https://camperguru.com/freecamping/ .